Dataopsamling & I/O

Dataopsamling & I/O

Dataopsamling og I/O dækker over en bred produktserie. Det er ikke kun et spørgsmål om at indhente og samle data, men i lige så høj grad at styre processer ved at sætte digitale- og analoge udgange sammen. Dette gøres ved at forbinde computer og io moduler via en bus og kommunikere via en protokol.

Bussen er den elektriske måde at sende data på, protokollen er den måde vi ’taler’ med I/O modulerne på og der findes mange forskellige standarder inden for dette område.

Seriel kommunikation

RS-232 er den mest kendte serielle bus type, men den har en begrænsning i, at den kun sender data fra punkt til punkt (1:1) og afstanden er begrænset (maks. 15 meter). RS-422 og RS-485 er serielle standarder, der giver meget længere afstande (op til 1000 meter) mellem computer og I/O moduler, og giver mulighed for flere I/O moduler på samme forbindelse. Der findes andre serielle standarder, f.eks. CAN bus og ProfiBUS.
seriel-kommunikation

Ethernet kommunikation

Vores computere er i dag tilsluttet til Ethernet for at hente og sende emails, få adgang til drev på serveren, internet med mere. Det er fleksibelt og der er efterhånden et RJ45 stik eller trådløs adgang inden for rækkevidde overalt. Det har industrien taget til sig, på grund af den simple opkobling, det er billigere end at trække nye ledninger til specifikke formål. Pludselig kan IO modulet tilgås på den anden side af jordkloden uden problem.

Ethernet er fortsat det mest udbredte i dag, men trådløs oplever den største vækst.

ethernet-kommunikation

Protokoller

Modbus/RTU og Modbus/TCP er i dag den mest anvendte standard. Den er simpel og åben for alle. Man spørger på eller sender data til en adresse og angiver hvor mange data, man beder om eller vil skrive. I produktets manual kan man så se, hvilke værdier der ligger hvor. F.eks. kan man læse værdien 23025, som kan repræsentere 230,25 Volt AC.
Der findes mange andre protokoller, som hver har sine fordele og ulemper, f.eks. ProfiBUS, ProfiNET, CAN bus og mBUS.

protocol-gateway

Brug for hjælp?

Kontakt vores eksperter:

Hold dig opdateret – tilmeld dig Thiim’s nyhedsbrev

Få det på mail 1-2 gange om måneden, og følg med i nye produkter og andre nyheder.