Industri 4.0 & IIoT

Industri 4.0 & IIoT

Internet of Things, eller i daglig tale IoT, er blevet en de facto standard, alle enheder skal tilsluttes internettet og data skal samles i ’skyen’ for at overvåge og optimere. Køleskabe skal selv kunne bestiller varer, ja der er ingen grænser for opfindsomheden. IIoT er en gren af IoT, specifikt for industrien. Vi ønsker at samlet data, så vi kan overvåge og optimere. Er skraldespanden ved at være fyldt, så skal den tømmes nu, men er den ikke ved at være fuld, behøver vi måske først at tømme den i næste uge. Dette er bare et eksempel, kan vi optimere forretningsgangen kan vi spare ressourcer og dermed også penge.

Med den stigende digitalisering stiger kravene til industrielle kommunikationsnetværk og effektiv automatisering konstant. Kraftige, integrerede og flere realtidskompatible kommunikationsnetværk efterspørges. Industrielt Ethernet er en gennemprøvet teknologi, som kan imødekomme disse udfordringer og sikrer at data indsamles og distribueres systematisk og pålideligt på tværs af alle niveauer. Det handler om informationsteknologi, elektronik, automatisering – og i fremtiden om digitalisering, big data, robotter og machine learning.

I industrien stilles der større og større krav til at kunne gøre det nemmere at realisere komplekse IIoT-applikationer såsom energistyring, fabriksmaskinestyring, transportstyring og fjernstyring af aktiver gennem udvidet kommunikation og højtydende dataindsamling og kontrolfunktioner.

Jernbane-, vindkraft- og offshoreapplikationer kræver pålidelige og stabile systemer, selv i barske miljøer.

Cloudløsninger
AWS og Azure er cloudbaserede serverløsninger, som i daglig tale kaldes skyen. Udbyderne sørger for computerkraft og plads til data, som man kan udvide efter behov, samtidig med at data er sikret og der er lavet backup-kopier.   

Dataopsamling
Når man så har valgt sin cloud løsning, AWS, Azure eller en anden udbyder, skal der også nogle data til. Disse kommer enten direkte fra I/O moduler, som direkte understøtter kommunikation til skyen, eller via en gateway.

I/O moduler og controllere

I/O moduler med direkte adgang til skyen kan være simple I/O moduler med få digitale og/eller analoge ind- og udgange, controllere og lidt mere komplekse løsninger eller kraftige computere med forskellige ind- og udgange.

controller-io

Gateways

Ønsker man data sendt til skyen, men det I/O modul man ønsker at bruge ikke har denne funktion, så findes der også en løsning til dette. Her har man behov for en gateway, som kan kommunikere med og oversætte data fra I/O modulet på den ene side og på den anden side, kommunikere med løsningen i skyen. Dette kan være simple convertere, som understøtter netop den protokol man har brug for eller mere komplekse løsninger med support for flere protokoller på samme tid.

gateway

MQTT

Når man kommunikerer med løsningen i skyen, foregår dette på flere måder. Den mest almindelige er via den standardiseredes protokol MQTT, der er små simple men strukturerede SMS lignende beskeder. De bruger meget lidt båndbredde, en fordel ved langsomme eller takstbaserede forbindelser som f.eks. LTE/4G.
gateway

Brug for hjælp?

Kontakt vores eksperter:

Hold dig opdateret – tilmeld dig Thiim’s nyhedsbrev

Få det på mail 1-2 gange om måneden, og følg med i nye produkter og andre nyheder.